Роб или Газда

Дали сте претприемач или неплатено и повремено вработано лице во сопствениот бизнис?

Милсам дека доаѓа време во нашите кариери како сопственици на бизнис/претприемачи/ самовработени луѓе, кога треба да се запрашаме – Што навистина сакам од ова ?

Дали сакам секој ден да одам на работа? Работа која е моја, каде што ги правиме правилата, ги поминуваме часовите, или јас се залажувам себеси, размислувам и не морам да одговорам на ова тешко прашање.

Дали сте сопственик на мал бизнис или роб на никој освен на себе?

Проблемот е тоа што оваа работа целосно се потпира врз мене да јас бидам постојано таму за да ја завршам работата. Нема денови за боледување, нема платени одмори.

Оваа работа завршува како најниско платена работа што некогаш сум ја имал/а поради големиот број часови што ги поминувам во него. Оваа работа, наместо да ме ослободи, завршува со поробување и јас станувам вработен во мојот сопствен бизнис.

ОВА НЕ Е БИЗНИС !!!

Или сакам да бидам РЕАЛЕН сопственик / претприемач? Типот на претприемач што го замислуваме кога размислуваме за зборот – момчето со трска во раце на рибарење во вторник попладне, жената која се релаксира на плажа….

Двете содржини и сигурно, фактот дека нивните компании, нивниот персонал и инвестициите работат во нивно име, дури и ако тие не се таму за да ја извршуваат самата работа. Овие среќни сопственици на бизниси во нашите фантазии го живеат сонот; нивниот бизнис работи за нив – не на нивниот бизнис.

За жал, повеќето сопственици на бизнис што ги среќавам завршуваат во првата категорија. Не знам дали тоа е она што тие го сакаат сите заедно или најверојатно тие само се заглавени на патот и не знаат како да излезат.

 Читам дека повеќе од 400.000 бизниси во САД не успеваат секоја година (Извор:“E-myth Revisited”), бидејќи сопствениците едноставно не знаат како да ги преземат своите бизниси од детството до зрелост (животна фаза на компанија)

 Кога почнува да расте нивниот бизнис и работите се премногу неудобни, тие или се откажуваат или не успеваат.

Јас не се откажувам и сигурно не сакам да пропаднам (си размислуваш)

 Тогаш, што тоа значи за оние од нас кои работат бескрајни часови во нашите бизниси?

Па, тоа значи дека треба да преземеме ризици. Мораме да го искористиме тој скок и да вработиме некого кога обемот на работа ќе биде премногу голем дури и ако сметаме дека не сме сосема подготвени за одговорност на вработените на платниот список. Тоа значи дека треба да направиме капитални инвестиции кога треба да се прошириме или да купиме повеќе опрема за да ја завршиме работата. Тоа значи дека треба да ги затвориме вратите на стариот начин на живот и  да се преселиме од нашите удобни зони !!!

  Тоа значи дека мораме да се извлечеме од тактиката на водење на нашите бизниси и во стратегијата на одгледување на нашите бизниси.

Тоа значи дека треба да престанеме да правиме и да почнеме да размислуваме.

Во “E-myth Revisited”” Мајкл Гербер пишува: “Работата на претприемачот е да се запраша, да си замисли, да сонува …”

  Тоа значи дека ако сакаме да бидеме вистински претприемачи, а не само недоволно платени, преоптоварени и незадоволни вработени во нашите сопствени бизниси, постојано треба да размислуваме за начини за подобрување и усовршување и напредок на нашиот бизнис и на нашите процеси.

Како можеме да направиме нешто поинакво и посебно?

Како да станеме во нашите индустрии она што Starbucks е за кафе или што Мекдоналдс е за брза храна?

Како сопственици на бизнис треба да размислуваме каде треба да биде нашиот фокус, ако не сакаме само да бидеме робови на нашите бизниси.

Според Гербер, нашите работни места како претприемачи (ако тоа е она што навистина сакате да бидете)  “бараат постојано да се едуцираме за да можеме, како што бизнисот расте, основата и структурата на бизнисот да се справиме со тежината”.

Значи, што сакаш да бидеш – претприемач или роб? И ако е тоа прво, што правиш за да научиш и да се подготвиш за тоа? Би сакал да те слушам!

 Патем, ако ви се допаѓа овој пост, навистина би го ценел твојот коменар  Ти благодарам!!!!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer